8 gode råd til at løbe på stranden

Hvis du har bare en lille løber gemt i dig, har du nok også svært ved at se en lang, smuk sandstrand uden at få lyst til at løbe en tur i vandkanten. Når de gør det i film, ligner det jo nærmest ren meditation! Hvis du har prøvet at give dig i kast med strandløb, har du dog nok også opdaget, at det nemt kan ende med ikke at være helt så idyllisk oplevelse som man tror. Benene bliver hurtigt tunge, hvis du er sydpå brænder sandet dig – og vand i skoene gør det heller ikke nemmere…

Det er dog langt fra umuligt at få en positiv løbeoplevelse på stranden. Tvært imod; med den rigtige indstilling og forberedelse, kan det sagtens blive den magiske oplevelse du havde drømt om.

Her er 8 gode råd til den gode strand-løbetur:

1: Varm benene godt op

Dine benmuskler bliver langt mere belastede ved en løbetur i sand end på asfalt, da de hele tiden skal kompensere for, at du synker i. Derfor er det rigtig vigtigt – dels for at undgå skader, og dels for at undgå tunge ben efter få minutter – at dine ben er varmet godt op, inden løbeturen går i gang. Metoden er ikke super vigtig – så længe musklerne bliver varme.

2: Acceptér en langsommere fart

Det kan godt være du er vant til at være en ren gazelle på asfalten, men når du løber i sand, så gør du klogt i hurtigst muligt at acceptere, at din fart er lavere. Det kræver simpelthen markant mere energi at løbe i sand, så med mindre du sætter farten ned, vil din puls stige i raketfart, og du er udmattet inden du ser dig om. Føl efter i din krop, og løb i et niveau, så belastningen føles nogenlunde som når du løber på asfalt, og acceptér så, at farten overhovedet ikke er den samme. Et godt råd er et lægge mærke til, om dit åndedræt er i samme tempo når du løber på stranden, som når du løber på asfalt. Er det ikke det, løber du sandsynligvis for hurtigt.

3: Løb efter tid, ikke distance

Det her er især vigtigt, hvis du ikke er vant til at løbe i sand. Dine led bliver voldsomt belastet af at løbe i sand, så lad være med at lægge ud med et ambitiøst mål om at du skal løbe 10km. Læg stille ud, og sæt f.eks. et mål om at løbe i 20-30 minutter, og se, hvordan din krop reagerer.

Hvis du løber efter et tidsmål i stedet for et distancemål, slipper du desuden for et nederlag, når du kommer hjem og ser, hvor kort du har løbet. Endnu engang er det dog vigtigt at pointere, at det kræver MEGET mere energi (studier siger faktisk omkring 60% mere!) at løbe i sand end på asfalt.

4: Sand er ikke bare sand

På de fleste strande vil du kunne opleve, at sandet er helt hårdt tæt på vandkanten og bliver blødere og blødere jo længere du kommer fra vandet. Løb i hårdt kontra blødt sand giver to vidt forskellige løbeoplevelser. Jo blødere sandet er, jo hårdere bliver det at løbe – men jo mindre bliver belastningen på musklerne, fordi underlaget absorberer det meste af stødet. Prøv eventuelt at løbe zig-zag, for at få en varieret løbeoplevelse:

  • 2 minutter på blødt sand
  • 2 minutter på hårdt sand
  • Gentag

5: Vær opmærksom på hældningen

Enhver strand hælder ned mod vandet – nogle mere end andre. Derfor kommer du til at løbe på et skråt underlag, og det betyder en ujævn belastning på dine ben. Sørg derfor for at skifte retning ofte; helst for hver 10. minut. Har du planer om at løbe en time, vil det være langt at foretrække, hvis du ikke bare løber en halv time ud og en halv time hjem, men løber frem og tilbage på en kortere strækning flere gange.

6: Behold skoene på – i hvert fald til at starte med

Som nævnt tidligere, er det en stor belastning for dine led at løbe i sand. Den belastning bliver ikke mindre, hvis du beslutter dig for at smide skoene for at kunne mærke den bløde sand mellem tæerne. Mens det kan virke fristende, så vent med at tage løbeskoene af, til de første par løbeture er overstået, så dine led har haft mulighed for at vænne sig lidt til det nye underlag.

7: Tilføj gradvist mere tid til løbeturen

Mange råd om løb kan i bund og grund koges ned til ”lad nu være med at blive overmodig!”. Det her er et af dem.
Når du har haft en god løbetur på stranden, hvor alt bare har fungeret, så lad være med at falde i den store ”jamen jeg har jo ferie, og masser af tid til at løbe – hvad skal formiddagen dog ellers bruges på?”-fælde.
Du er vant til at løbe på jævnt underlag i sko. Enhver øgning af træningstid i det nye underlag og eventuelt uden sko, bør derfor ske med størst mulig forsigtighed.

8: Husk restitutionstiden; løb max 3 gange pr uge

Måske er du vant til at løbe hver dag, men selv hvis du er det, bør du ikke gøre det på sand. Kombinér eventuelt med løb på asfalt, hvis du har en ambition om at du skal træne i X timer.
Men bare rolig – selv hvis du glemmer reglen om max at løbe i sand 3 gange på en uge, skal dine muskler og led skal nok sørge for at minde dig om, at du har trænet hårdt og på nye måder, når du har løbet i sand 😉

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here