Hvilken solfaktor skal du bruge?

Det føles altid som lidt af et lotteri, når man smører sig ind i solcreme, inden man skal ud og nyde solen – især hvis man er i et land, hvor man ikke er helt klar over, hvor hårdt solen brænder.

Heldigvis er der en flok matematiske genier (læs: kæmpe nørder), der har løst det problem for os.

På websitet Omnicalculator, der er noget så unikt som et website, der har specialiseret sig i at lave regnemaskiner til alle mulige forskellige formål, har man nemlig også lavet noget så genialt som en regnemaskine, der fortæller dig, hvor længe du kan være ude i solen uden at blive solskoldet.

Den kan faktisk også regne baglæns, så du indtaster, hvor længe du forventer at være ude i solen, og på baggrund af det får at vide, hvor høj solfaktor du skal bruge.

Regnemaskinen er super intuitiv, så du behøver ikke være ekspert på hverken UV-stråler eller hudtyper for at kunne bruge den.

Du skal faktisk bare svare på 5 enkle spørgsmål – så har du resultatet.

1: Hvor intens er solen

Her går skalaen fra et 1-tal, der dækker over mild/helt overskyet til et 6-tal, der dækker over ekstremt stærk sol. Hvis du holder dig indenfor landets grænser, vil du nok aldrig skulle indtaste mere end 4-5 stykker her, men hvis du rejser sydpå, bør du indtaste 5 eller 6.

2: Højde

Jo højere du kommer op, jo stærkere er solen. Det er også en af grundene til, at det er markant lettere at blive solskoldet på en skiferie, hvor du opholder dig i bjergene (selvfølgelig kombineret med, at du opholder dig meget ude, og din hud er helt vinterbleg).

Taget i betragtning at himmelbjerget er knapt 150 meter højt, vil du aldrig komme ud over det første interval (0-1000m), men regnemaskinen tager også højde for bjergbestigere, for du kan indtaste højder helt op til over 8000 meter.

3: Er du på vand eller sne?

Både vand og sne reflekterer solens stråler, og det betyder, at hvis du opholder dig på vandet, bliver du ramt af markant flere stråler. Faktisk betyder denne lille detalje, at den krævede faktor fordobles (!)

4: Hudtype

Umiddelbart er det her nok det spørgsmål de fleste vil have svært ved at svare på, for det er jo lidt en vurderingssag, hvor bleg eller brun man er. De fleste danskere vil dog ligge i intervallet 2-4, der dækker over lys til let brun teint – men der er også mulighed for at vælge, at man er helt kridhvid eller sort.

5: SPF / Tid i solen

Når du har svaret på de 4 foregående spørgsmål, skal du…

ENTEN indtaste hvilken SPF din solcreme har. Så får du at vide, hvor længe du kan opholde dig i solen.

ELLERS skal du indtaste, hvor længe du planlægger at være i solen. Så får du at vide, hvor høj solfaktor du skal bruge.

GÅ TIL SOLFAKTOR-REGNEMASKINEN HER

Husk: For at få cremens lovede solfaktor, er det vigtigt at du følger producentens anvisninger med hensyn til mængde. Ofte skal man bruge mere solcreme end man tror, og påføre det med jævne mellemrum.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here