Slip af med ømhed i tæerne ved løb

Det er de færreste løbere, der ikke engang imellem døjer med lidt ømhed eller decideret smerte i benene eller fødderne, for kroppen udsættes for virkelig stor belastning på en løbetur. En tommelfingerregel er, at hver gang man rammer jorden sker det med en belastning der svarer til ca 3 gange ens kropsvægt.
Hvis du løber 10km og vejer 65 kg, absorberer hvert af dine ben altså et tryk på 800-1.000 tons i løbet af sådan en tur. No wonder, at det kan kan gøre lidt ondt i fødderne engang imellem!

Det kan du gøre, hvis du får ondt i tæerne ved løb

Et af de problemer flest oplever ved løb, er smerte i tæerne under eller efter løb. Det kan være svært at komme til livs, for der er flere ting der kan være skyld i det. Herunder har vi dog samlet de mest typiske grunde til smerte i tæerne ved løb.

Ømhed, fordi tæerne rammer spidsen af skoen

Den her kan godt være lidt tricky at opdage, for man kan sagtens ramme spidsen af tæerne mod snuden af skoen uden selv at være klar over det. Fødderne udsættes for så mange små stød, når man løber, at det er svært at være bevidst om dem alle.

Et stød på spidsen af tåen behøver dog ikke være særlig hårdt, før det kan udvikle sig til ømhed, vabler eller blå negle – for i løbet af en løbetur vil det lille stød ske tusindvis af gange.

Her er et par tips til at afhjælpe smerte i tæerne forårsaget af, at tåspidserne rammer spidsen af skoen

Køb dine sko et nummer større

Det siger sig selv, at der er stor risiko for at tæerne rammer spidsen af skoen, hvis man løber i sko, der er for små. De fleste bør bruge løbesko, der er 1-2 numre større end deres hverdagssko.

Snør din sko anderledes

Prøv f.eks. at snørre med hællås. På den måde holdes din fod fast i skoen, så du undgår at glide frem og slå tåen i mod spidsen, når du lander. Alternativt vil snørremetoden til forebyggelse af hammertå også fungere for mange. Se 6 af de mest brugte snørremetoder til at afhjælpe fodproblemer her

Brug en silikone-tåhætte

Det her er faktisk lidt af en velbevaret hemmelighed blandt løbere. Det er i hvert fald ikke beskrevet ret mange steder på nettet – men hvis de to første råd ikke hjælper dig, er der en løsning, der kan afhjælpe problemet for de fleste; silikone-tåhætter.

Tåhætterne er egentlig lavet til at skåne tæer i forbindelse med at sår skal hele eller nedgroede negle skal afhjælpes – men de er også perfekte til at skåne tæer for stød i forbindelse med løb.

Tåhætter kan bruges mange gange. Bare husk at vaske dem med sæbevand efter hver løbetur. De findes i 3 størrelser, afhængigt af, hvilken tå de skal bruges på.

https://apopro.dk/skinocare-taabeskyttelse-taahaette-medium-medicinsk-udstyr-1-stk-208630

 

Ømhed fordi tæerne bliver klemt under andre tæer

Nogle løber på en måde, hvor tæerne kommer til at trykke ovenpå hinanden. Det vil typisk være storetåen, der bliver lagt ind over tå nummer to. Symptomerne ligner rigtig meget dem man oplever, når tæerne rammer spidsen af skoen; vabler, ømhed og/eller trykkede og blå negle. Typisk sker det enten fordi man har en bred fod, eller fordi man ubevidst kommer til at spænde i storetåen når man lander.

Her er et par tips til at afhjælpe smerte i tæerne forårsaget af, at tæerne bliver klemt af andre tæer

Køb bredere sko

Flere sko-producenter producenter laver sko med ekstra bredde, og de er perfekte til at afhjælpe dette problem. Især New Balance er kendt for at være gode til at have fokus på at lave ekstra brede modeller af deres sko. På mange af deres sko kan du derfor finde en breddeangivelse efter størrelsen. Hvis du går efter ekstra bredde, skal du gå efter 2E (bred), 4E (ekstra bred) eller 6E (ekstra ekstra bred)

Brug en tåadskiller mellem tæerne

For mange vil det hjælpe at få lidt fysisk adskillelse af tæerne, så man slet ikke kan lægge dem ovenpå hinanden. Til det, er en tåsadskiller helt perfekt.
Et lille tip; sørg for at klippe den til, så kun de tæer du har problemer med adskilles, da det kan blive lidt svært at få plads til tæerne i skoen, hvis alle tæerne adskilles.

https://www.shop4body.dk/showproduct.aspx?catid=105&productid=1354

Generelle tips til at undgå ømhed i tæerne

Koncentrer dig om at slappe af i tæerne når du løber

Hvis du spænder i tæerne uafbrudt på hele din løbetur, er det klart at du vil have en del muskelømhed, når du kommer hjem. Derudover vil du også kunne risikere at mase din negl ned i tåen, eller spidsen af tåen ned i bunden af skoen, hvis du spænder dem nedad – og det er en sikker måde at få ømhed i tæerne.

Sæt farten lidt ned

Indtil du har fundet ud af, hvad årsagen til ømheden er, så den kan afhjælpes, bør du sætte farten lidt ned når du løber. På den måde sænkes belastningen på dine fødder, og du vil sandsynligvis opleve at en del af ømheden fortager sig.

Klip neglene

Sørg for altid at have korte negle på tæerne når du løber. Hvis de bliver lange, vil de både blive mere modtagelige overfor stød, og risikere at ridse de andre tæer.

Plej dine fødder

Sørg for at holde dine fødder velplejede og smidige. Det er lidt et religionsspørgsmål, om man bør fjerne hård hud eller ej – men hvis du gør det, så sørg for aldrig at gøre det umiddelbart inden en længere løbetur. Det er en sikker vej til vabler at fjerne hudens naturlige forsvarsmekanisme, for derefter at udsætte den for stor belastning.

Ha’ en rigtig god – og smertefri – løbetur! 🙂

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here